Geen enkele Russische hooligan opgepakt, want "extreem geoefend"

Geen enkele Russische hooligan opgepakt, want "extreem geoefend"

De Franse politie heeft geen enkele van de ongeveer 150 Russische hooligans kunnen oppakken, omdat die "extreem geoefend en gewelddadig" waren. Dat heeft de procureur van Marseille, Brice Robin, gezegd. In totaal zitten momenteel twintig mensen in voorhechtenis die betrokken waren bij het geweld tussen voornamelijk Russische en Engelse, maar ook Franse hooligans. Van de twintig die momenteel in voorhechtenis zitten, worden er tien (zes Britten, één Oostenrijker en drie Fransen) beschuldigd van "geweld met geïmproviseerde wapens". Maandag verschijnen ze al voor de rechtbank in Marseille. Het parket eist voor hen allen een gevangenisstraf, voor de Franse burgers daarnaast een stadionverbod en voor de buitenlanders een verbod om het land te betreden.

De politie slaagde er niet in om zelfs maar een van de 150 Russische hooligans te vatten na de rellen naar aanleiding van de wedstrijd tussen Engeland en Rusland. "Ze waren voorbereid op hypersnelle en -gewelddadige operaties", klinkt het. Volgens Robin hebben ze politietoezicht vermeden door niet met het vliegtuig naar Frankrijk te reizen. Robin verzekert dat de politie "geen fouten" heeft gemaakt.

Franse speurders bestuderen nu de videobeelden om ook andere daders te identificeren. Volgens Robin zijn het Verenigd Koninkrijk en Rusland "bereid om mee te werken aan het onderzoek".

In totaal raakten op vrijdag en zaterdag 35 personen gewond bij aanvaringen tussen voornamelijk Russische hooligans en Engelse supporters. "Onder de gewonden zijn vooral Engelsen", zegt Robin. Een van die Engelsen, van wie het hoofd bewerkt werd met een ijzeren staaf, bevindt zich nog in kritieke toestand.

Gedurende het EK heeft de Franse politie in totaal al 116 mensen opgepakt voor geweldpleging. Drie personen werden al het land uitgezet, onder wie twee Russen, die niet betrokken waren bij de zware rellen.

bron: Belga