Geen enkele artiest haalde een platinum album in 2014

Geen enkele artiest haalde een platinum album in 2014

We zijn nu negen en een halve maand in 2014 en de verkoopcijfers van de muziekindustrie ogen bijzonder grimmig. Het vierde kwartaal is meestal wel het kwartaal waar de meeste platen verkocht worden, maar tot nu toe kent de muziekindustrie haar slechtste jaar ooit.

In 2014 kent immers nog geen enkel platinum album. Dat is een album dat meer dan een miljoen keer verkocht werd. Er is maar een album dat de mijlpaal van een miljoen heeft gehaald, maar het is een soundtrack. De immense populaire soundtrack van Frozen verdwijnt nu langzaam uit de hitlijsten maar is veruit het meest verkochte album van dit jaar met 3.2 miljoen exemplaren.

Vorig jaar waren er rond deze tijd al vijf verschillende cd's die al een miljoen keer over de toonbank waren gegaan. Justin Timberlake kende met zijn LP 20/20 Experience een geslaagde comeback. De LP werd 2.3 miljoen keer verkocht.

De verkoop gaat zelfs zo slecht dat je dit jaar helemaal naar nummer vier op de bestseller lijst moet kijken om iets te vinden dat werd uitgebracht in 2014. De nummer twee en drie achter Frozen zijn het album van Beyoncé en Pure Heroine van Lorde. Beide albums werden 750.000 keer verkocht, maar uitgebracht in 2013. Outsiders van Eric Church is het best verkopende album dat werd uitgebracht in 2014 op korte afstand gevolgd door Coldplay met Ghost Stories.

We zijn nu in het vierde kwartaal en met de feestdagen zal de verkoop pieken, maar echte hoogdagen zal de muziekindustrie dit jaar niet beleven.