"Geen enkel raketsysteem heeft grens met Oekraïne overgestoken"

"Geen enkel raketsysteem heeft grens met Oekraïne overgestoken"

Rusland ontkent dat een Russische raketinstallatie ooit de grens met Oekraïne heeft overgestoken. Het Russische ministerie van Defensie herhaalt vandaag dat geen Russische soldaten betrokken waren bij het neerhalen van vlucht MH17, melden Russische persbureaus. Rusland heeft volgens het ministerie "relevant bewijs" overhandigd aan het onderzoeksteam. Dat zou wijzen op Oekraïense betrokkenheid bij het neerhalen van het toestel. De mededeling volgde op de persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) in Nederland. Dat maakte bekend dat de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde, afkomstig was van een legerbasis bij het Russische Koersk.

De Russen stellen dat de onderzoekers voorbijgingen aan verklaringen van ooggetuigen. Die zouden hebben aangegeven dat het projectiel werd afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van Oekraïense regeringstroepen. "Tijdens de samenwerking met de Nederlandse politiediensten heeft Rusland overweldigend bewijs gepresenteerd dat aantoont dat Oekraïense BUK-systemen zijn gebruikt", citeert het staatspersbureau TASS uit een verklaring van het ministerie.

In de zomer van 2014 stortte de vlucht van Malaysian Airlines neer boven Oekraïne. De 298 mensen aan boord van het vliegtuig, vooral Nederlanders maar ook enkele Belgen, kwamen om bij de crash. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar al al die tijd verantwoordelijk te zijn voor de crash.

bron: Belga