Geef de overheid een smoel

Geef de overheid een smoel

Elke Wambacq en Nancy De Vogelaere waren jaren geleden jonge vernieuwers die overheidsdiensten van binnenuit veranderden. Vandaag zijn ze zelfstandige consultants en CEO's van Dinobusters. Ze pakken elke dinosaurus­organisatie met plezier aan.

Elke en Nancy geven je vijf tips om je eigen job te moderniseren. “Zo overwin je barrières van verandering”, zegt het duo. “Je moet ze niet allemaal tegelijk aan te pakken. Kijk wat bij jou past en experimenteer. Durf.”

1. Benoem, Benoem, Benoem

“Als dinobusters zijn we geen overdreven fans van de vaste benoeming, wél van het durven benoemen wat op je lever ligt of wat je echt heel goed vindt in je team. Durf open en eerlijk communiceren naar elkaar, ook over gevoeligheden. Op naar een open feedback-cultuur.”

2. Blijf jezelf

"Weet wie je bent, waar je voor staat en durf dat spiegelen in de organisatie waar je werkt. Bovendien is het zo dat hoe meer de waarden van jouw organisatie passen bij jouw eigen persoonlijke waarden, hoe beter je zal presteren en hoe beter je je zal voelen op je werk."

3. Maak een sterke eerste indruk

“Of je nu de telefoon aanneemt, een email stuurt, op sociale media je uitdrukt over je werk of iemand ontmoet over je werk, weet dan dat jij op dat moment je organisatie bent. Een open, positieve ingesteldheid maakt hier echt het verschil.”

4. Gebruik heldere taal

“Ambtenarees is niet meer van deze tijd. Wel communiceer je best zo laagdrempelig en helder mogelijk. Herlees je eigen e-mails, brieven, … en bekijk ze zoals een buitenstaander ze zou bekijken. Of waarom ze niet door een buitenstaander laten nalezen?”

5. Wees trots op je werk

"Je maakt het verschil in het leven van vele burgers. Durf er trots op zijn en je verhaal op een positieve manier te delen. Zo geef je de overheid een ‘smoel' en krijg je zelf meer begrip voor je werk. Een menselijk gelaat,  daar kan elke ambtenaar zijn steentje toe bijdragen.”

 

Foto: Pexels