"IS gebruikt burgers als menselijk schild"

"IS gebruikt burgers als menselijk schild"

Fallujah, dat zo'n vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad ligt, wordt door IS gebruikt als uitvalsbasis voor het plegen van terreuracties. Vorige week opende het Iraakse leger de aanval op de stad. Na een tijdelijke gevechtspauze was er maandag een heropleving van het geweld, vooral in de zuidelijke wijk van de stad Naimiya. Tijdens een strijd van vier uur probeerden IS-strijders het Iraakse leger aan te vallen vanuit tunnels door inzet van sluipschutters en met behulp van zes bomauto's. Het leger kon de auto's met explosieven onschadelijk maken voordat ze hun doel bereikten. De Iraakse soldaten hebben een tegenaanval van IS afgewend, maar de kans is groot dat de jihadisten opnieuw toeslaan, zo meldt persbureau AP.

«We hebben gehoord dat in het centrum van Fallujah slachtoffers zijn gevallen door zware beschietingen», aldus William Spindler van UNHCR. «Zeven leden van één familie kwamen op 28 mei om het leven. We hebben ook verschillende berichten ontvangen die erop wijzen dat IS inwoners inzet als menselijk schild.»

Naar schatting verblijven er ongeveer nog 50.000 inwoners mensen in de stad. De burgers die Fallujah willen verlaten, worden tegengehouden door IS, die het grootste deel van de stad controleert. Fallujah viel in januari 2014 in handen van de terreurorganisatie. Als het Iraakse leger erin slaagt om de stad te heroveren, is dat een grote klap voor de jihadisten, die dan alleen nog het meer noordelijk gelegen Mosoel controleert. Het afgelopen jaar leed IS in Irak al zwaar terreinverlies door de val van twee andere steden, Tikrit en Ramadi.

Foto AFP / A. al-Rubaye