Gebruik een app om je wachtwoorden nooit meer te vergeten

Gebruik een app om je wachtwoorden nooit meer te vergeten

Jaar na jaar tonen studies aan dat we nog steeds te veel vertrouwen op paswoorden, die zo simpel zijn, dat ze door een vijfjarige gekraakt kunnen worden. Een recent onderzoek leerde bijvoorbeeld dat de wachtwoorden '123456' en 'starwars' heel veel voorkomen. Ben je niet zeker dat jouw paswoorden wel echt veilig zijn, dan kan je de app Dashline al je wachtwoorden laten scannen.

Een kluis vol wachtwoorden

Zij die hulp nodig hebben bij het management van hun wachtwoorden, kunnen bij verschillende apps terecht. Deze programmatjes slaan al je wachtwoorden op, waardoor je met één enkel wachtwoord over al je andere wachtwoorden kan beschikken. Let op: de bescherming van je app moet dan wel zeker in orde zijn. Gebruik dan ook best een volledige zin waar je speciaal karakters en cijfers en aan toevoegt.

Bekende wachtwoordenapps zijn LastPass, Dashlane en 1Password. Alledrie de apps maken het mogelijk om je wachtwoorden over verschillende toestellen te beheren. Ze gebruiken alledrie een 'kluis', maar de ene slaat de wachtwoorden al iets gebruiksvriendelijker op als de andere. Belangrijk om te weten is dat geen één van de drie apps gratis is. Dashlane is de enige app die je kosteloos kan downloaden, maar gebruikt een cloud service die 40 dollar per jaar vraagt.

De kluis werd gekraakt

Het risico bestaat natuurlijk altijd dat ook de app of de maker van de app gehackt wordt. LastPass meldde vorig jaar dat er ingebroken was in hun netwerk en dat hackers aan de haal waren gegaan met de e-mailadressen en tips voor de wachtwoorden van hun gebruikers. Dus, een ouderwetse tip om dat allemaal te vermijden: neem pen en papier te hand, schrijf je wachtwoorden en onthou ze gewoon.

Beeld Pixabay