GAMES. Detroit Become Human - Bepaal de toekomst

GAMES. Detroit Become Human - Bepaal de toekomst

De games van David Cage, medeoprichter van de studio Quantic Dream en regisseur van titels zoals Heavy Rain en Beyond Two Souls, zijn altijd een bron van verdeeldheid onder spelers. Voor sommigen zijn het interactieve, smaakloze films. Voor anderen narratieve meesterwerkjes. Hoewel het op dezelfde principes gebaseerd is, heeft Detroit: Become Human alles in huis om deze keer het merendeel van de spelers voor zich te winnen. Quantic Dream heeft zijn recept verbeterd… en met succes!

Detroit 2038

Het spel neemt je mee naar – hoe raad je het – Detroit, anno 2038. Een futuristische, maar perfect geloofwaardige en immersieve wereld. De designers hebben werkelijk magistraal werk verricht. Mensachtige robots – die er realistischer dan ooit uitzien – zijn geïntegreerd in elk aspect van de samenleving en helpen mensen bij tal van taken: poetsen, babysitten of op onderzoek uit gaan met de politie. Detroit: Become Human speelt zich af in een wereld die hard getroffen is door de klimaatopwarming. Een wereld waarin bijen van de aardbol verdwenen zijn. Waar wereldleiders vechten om Antarctica en waar je op nog geen twee uur van New York naar Los Angeles reist via een Hyperloop.

De opstand breekt los

Het verhaal is gebaseerd op de komst van afwijkende androïden, die zich bewust worden van hun situatie en in staat zijn de reden waarom ze geprogrammeerd zijn overboord te gooien. Door misdrijven te plegen, bijvoorbeeld. Je speelt afwisselend met drie van die robots. Jij bepaalt hun levensloop. Net als Heavy Rain en Beyond Two Souls is Detroit gebaseerd op jouw keuzes. Maar de grote nieuwigheid is dat je eindelijk een overzicht krijgt van de talloze mogelijkheden in het scenario. Op het einde van elk hoofdstuk verschijnt een diagram met de gemaakte en de andere mogelijke keuzes, en het percentage spelers dat dezelfde beslissing als jij gemaakt heeft.

Ingrijpende keuzes

Om je bewust te worden van de verschillende mogelijkheden, is het een must met andere spelers te discussiëren. De eerste keer dat wij het avontuur uitspeelden, na ongeveer 12 uur, was het einde vrij dramatisch en slechts door 4% van de spelers bereikt. David Cage had al aangekondigd dat de drie hoofdrolspelers kunnen sterven en dat de spelers hun lot in handen hebben. Heel wat keuzes drukken een psychologische stempel op de speler omdat ze zo moeilijk te maken zijn. Dankzij die tientallen verschillende scenario's kan je Detroit heel vaak vanaf nul beginnen. Knap!

De gameplay ligt in het verlengde van de vorige titels van Quantic Dream. Dat betekent een heleboel filmscènes. De actie is een mix van keuzes maken in de dialogen, verkenningsfasen en Quick Time Events (QTE) waarin je zo snel mogelijk op een knop moet rammen. Sommige gebruiken zelfs de bewegingssensor van de PS4-controller. En net als in de vorige creaties van Quantic Dream zit er een – door sommige spelers verfoeide - portie levenssimulatie in: schoonmaken, afwassen of het huis van je eigenaar opruimen. We betreuren wel de logge, stijve verplaatsingen en de soms erg beperkte bewegingsvrijheid met onzichtbare muren. Idem voor bepaalde keuzes waar je achteraf spijt van hebt, omdat ze niet duidelijk genoeg voorgesteld werden.

Prachtige graphics

Ook op het vlak van regie overtreft Quantic Dream zichzelf. Van de graphics en de synchronisatie van de acteurs tot de muziek en de geluiden, Detroit: Become Human flirt met de perfectie. Op PS4 Pro ziet de game er adembenemend mooi uit, met extreem gedetailleerde texturen.

Afgezien van enkele vrij onschuldige minpuntjes is Detroit: Become Human een opvallende, prachtig uitgevoerde titel. Het futuristische maar geloofwaardige scenario en de keuzes die je moet maken, laten een diepe indruk na. David Cage levert weer een narratief meesterwerk af, zoals alleen hij ze kan maken. Door risico's te nemen en de spelers te doen nadenken en emoties te bezorgen, is Detroit: Become Human een game zoals we ze graag hebben… en veel vaker willen zien.

https://www.youtube.com/watch?v=YtPmIBqRwQU