Fruitsnacks bevatten meer suiker dan snoep

Fruitsnacks bevatten meer suiker dan snoep

Velen denken dat het gezond is om kinderen een tussendoortje te geven met een basis van fruit. Maar volgens een nieuwe studie uitgevoerd door Action on Sugar, een groep Engelse experten, bevatten sommige van deze snacks meer suiker dan snoepjes van Haribo.

De groep onderzocht 94 producten, zoals gedroogd fruit of fruit in cornflakes. Ze ontdekte dat een derde van deze tussendoortjes meer dan drie theelepels suiker bevatten en dat 85 procent ervan meer gesuikerd was dan verschillende Haribo-snoepjes. En het moet duidelijk zijn dat de meeste van de snacks geen toegevoegde suiker bevatten. Wanneer dat wel het geval was, dan werd dat duidelijk vermeld op de verpakking.

"Angstaanjagend", noemen ze de resultaten. Sommige verpakkingen vermelden dat het fruit in de lekkernijen "een van de vijf porties" fruit en groenten is die je elke dag zou moeten eten. Action on Sugar vindt dat misleidend. "Ouders vinden het al moeilijk genoeg om te weten wat nu precies 'gezond' is. Dan moeten voedselfabrikanten dat niet nog lastiger maken met bedrieglijke informatie", zegt hoofd Katharine Jenner.

"Volledig en onverwerkt fruit is veel gezonder dan verwerkt fruit en fruitsap. Het eerste bevat vitamines, mineralen, water en vezels en leidt niet tot verval van het gebit, wat we wel veel zien bij kinderen tegenwoordig", gaat ze verder.

"Fruit bevat vezels. We hebben die vezels nodig om degelijk te functioneren. Maar in de fruitsnacks gaan al deze voordelen verloren door ze in yoghurt of andere glazuren te droppen", vertelt Colin Michie, een expert op het vlak van de gezondheid van kinderen.

Als de voedselindustrie hier niet op reageert, dan zal het volgens de experten nodig zijn om belastingen te heffen op deze ongezonde producten.