"Franstalige partijen hebben nog altijd ambitie om Brussel over Vlaams-Brabant te smeren"

"Franstalige partijen hebben nog altijd ambitie om Brussel over Vlaams-Brabant te smeren"

Grote stukken van de Vlaamse rand zijn op een structurele wijze aan het verfransen en verBrusselen. De bevolkingsexplosie leidde in de rand tot een razendsnelle ontnederlandsing en een aanhoudende verfransing. Bovendien komt het nationaal voetbalstadion op parking C, op het grondgebied van Grimbergen neer op "een brutale annexatie door Brussel van een zeer strategisch stuk van Vlaanderen". Dat zei gastspreker Bart Laeremans, jarenlang Vlaams Belang-parlementslid, op de IJzerwake in Steenstrate. Laeremans is intussen uit de partij gestapt en enkel nog lokaal actief in Grimbergen. Hij haalde zwaar uit naar de Vlaamse regering die de voorbije kwarteeuw een te zwak beleid voerde in de rand, dat de weinig gericht was op het aantrekken van jonge Nederlandstalige gezinnen. Waar in 2004 nog 58 procent van de jonge moeders in Halle Vilvoorde nog Nederlands sprak, was dat vorig jaar nog slechts 47 procent, citeerde hij cijfers van Kind en Gezin.

"De Vlaamse overheid beschikt vandaag over nagenoeg alle noodzakelijke sleutels en hefbomen om daar tegenin te gaan. Het minste dat we van de Vlaamse overheid toch mogen verwachten is een doorgedreven woonbeleid in de Vlaamse Rand ten voordele van Nederlandstalige jonge gezinnen, waarbij niet alleen gemikt wordt op de jongeren die er vandaag nog wonen, maar ook op het aantrekken van Nederlandstaligen van elders," vindt Laeremans. "In plaats van de Vlaamse open ruimte steeds verder vol te bouwen, moet de Vlaamse regering een veel actievere woonpolitiek voeren die onze steden én de Vlaamse gemeenten rond Brussel opnieuw aantrekkelijk maakt".

Bart Laeremans is ook niet te spreken over de plannen voor een Eurostadion op parking C op het grondgebied van Grimbergen. Dat is volgens hem "niet alleen een bastion van belgitude, maar ook een bruggenhoofd voor verfransing en komt in de praktijk neer op een brutale annexatie door Brussel van een zeer strategisch gelegen stuk van Vlaanderen". Hij roept de Vlaamse regering dan ook op tot "gezond verstand".

Maar de Vlaamse traditionele partijen hebben volgens hem ook meegewerkt aan de Franstalige pogingen om Brussel uit te breiden. Ze zijn hen volgens Laeremans zelfs tegemoet gekomen met de creatie van de Hoofdstedelijke Gemeenschap van Brussel na de zesde staatshervorming, "een zoveelste nieuw politiek niveau in dit land dat zich uitstrekt over het grondgebied van de hele unitaire provincie Brabant". Voor de gewezen Vlaams Belanger is er dan ook maar één remedie tegen die expansiedrang: een onafhankelijk Vlaanderen, meteen ook de hoofdeis van de IJzerwake.

bron: Belga