Fransman Alaphilippe wint tumultueuze zestiende Touretappe

Fransman Alaphilippe wint tumultueuze zestiende Touretappe

Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft vandaag de zestiende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Fransman bleef na de eerste Pyreneeënrit, over 218 kilometer tussen Carcassonne en Bagnères-de-Luchon, de Spanjaard Gorka Izagirre voor. De Brit Adam Yates vervolledigde het podium. De koers werd vroeg opgeschrikt door protest van boeren, die na 26 kilometer strobalen op de weg gooiden uit protest tegen een vermindering van bepaalde financiële hulpprogramma's. De Tourdirectie neutraliseerde de wedstrijd een kwartier, ook omdat meerdere renners over irritatie aan de ogen klaagden nadat een politieman met traangas naar enkele manifestanten had gespoten.

Toen de koers weer hervat was, probeerden verschillende groepjes weg te rijden, maar het peloton liet niet begaan. Uiteindelijk raakte een ruime kopgroep van een vijftigtal renners dan toch weg. Philippe Gilbert kwam op een zestigtal kilometer van de meet als eerste boven op de Col de Portet-d'Aspet, maar in de afdaling liep het gruwelijk mis voor de Belg. De oud-wereldkampioen schatte een bocht slecht in en verdween over een muurtje spectaculair het ravijn in. Gilbert kwam gelukkig zonder al te grote kleerscheuren boven en kon zijn tocht verderzetten.

Bij de start van de beklimming van de Col du Portillon, op goed achttien kilometer, was de kopgroep flink uitgedund. Zeventien renners, bij wie Jelle Vanendert, begonnen aan het klimwerk. De groep viel verder uiteen, en Adam Yates kwam als eerste boven. In de afdaling ging hij tegen de grond, waardoor Julian Alaphilippe de leiding overnam. De Fransman gaf geen krimp en pakte de zege.

De zeventiende rit brengt de renners morgen over een afstand van amper 65 kilometer van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulan.

bron: Belga