Franse politie arresteert vier lieden voor plannen nakende aanslag in Parijs

De Franse politie heeft vier mensen gearresteerd op verdenking van het plannen van een nakende aanslag in hartje Parijs, zo hebben het Britse SkyNews en de Franse nieuwszender LCI gemeld. Volgens LCI vonden de arrestaties bij het ochtendgloren plaats in de regio Parijs, met name in het zeer dicht bevolkte zeventiende arrondissement en in Seine-Saint-Denis. De drie mannen en vrouw staan alle vier geficheerd als behorend tot de radicale islam. Onder de vier zijn er twee Franse broers van Turkse afkomst, Aytac en Ercan B. De Franse veiligheidsdiensten zijn echter vooral geïnteresseerd in Youseff E, een islamist die bekend is bij de terreurbestrijdingsdiensten.

Die 28-jarige Fransman kreeg in maart 2014 al vijf jaar cel, nadat hij twee jaar eerder op de luchthaven van Saint-Etienne was gearresteerd. Met twee medestanders maakte hij zich op om te gaan strijden in Syrië, aldus LCI. In oktober 2015 kwam hij vrij uit de gevangenis van Fresnes in Val-de-Marne. Sinds 28 februari 2016 stond de man onder huisarrest in het kader van de uitzonderingstoestand. Ook zijn gezellin is opgepakt.

Het viertal zou een ernstige bedreiging hebben gevormd. Minstens één van hen zou een aanslag in de Franse hoofdstad hebben willen plegen. Bij de huiszoeking(en?) is wapentuig, informaticamateriaal en een kluis in beslag genomen. De politie kan de vier 96 uur vasthouden.

bron: Belga