Frankrijk heeft een nieuwe eerste minister

Frankrijk heeft een nieuwe eerste minister

Bernard Cazeneuve (foto rechts) is gisteren benoemd tot eerste minister door president François Hollande. Dat heeft het Elysée laten weten. Cazeneuve volgt Manuel Valls (foto links) op die maandag zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2017 aankondigde en ontslag nam als premier.

De 53-jarige Cazeneuve, net zoals Valls lid van de PS, begon meteen met de vorming van een nieuwe regering. Die regering zal de lopende zaken op zich nemen tot de presidentsverkiezingen van april-mei 2017. Volgens bronnen dichtbij de president is het niet de bedoeling veel veranderingen door te voeren. Het ziet er dus naar uit dat de regering verder identiek blijft.

Vaarwel

De nieuwe premier liet eerder al weten dat hij na de verkiezingen de politiek vaarwel zegt om zich opnieuw toe te leggen op zijn advocatenpraktijk. Volgens de krant Le Monde heeft dat gebrek aan persoonlijke ambitie in zijn voordeel gespeeld bij de keuze van president Hollande voor een nieuwe premier. Cazeneuve staat bekend als zakelijk en een beetje saai. Het ziet er dus niet naar uit dat hij zijn president zal overvleugelen.

Cazeneuve was sinds tweeënhalf jaar binnenlandminister en stond bijzonder in de schijnwerpers door de terreuraanslagen in Frankrijk. Hij staat voor de harde lijn tegen plegers van gewelddaden en terroristen.

De fractieleider van de PS in het parlement Bruno Le Roux is intussen benoemd tot nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, zo heeft het Elysée laten weten.