Frankrijk en Zwitserland zijn tevreden met gelijkspel

Jelle

Frankrijk en Zwitserland hebben de punten gedeeld (0-0) en plaatsen zich allebei voor de achtste finales. Albanië won tegen Roemenië en scoorde voor het eerst op een EK.

Twee ploegen begonnen met veel zenuwen aan de laatste speeldag in Groep A. Zwitserland en Roemenië kwamen beiden nog in aanmerking voor het felbegeerde tweede ticket voor de achtste finales. Met de groepswinst was Frankrijk al lang aan de haal. Om zeker te zijn van de volgende ronde moesten de Zwitsers minstens gelijkspelen tegen het thuisland. Aangezien Les Bleus al geplaatst waren, besloot coach Didier Deschamps enkele basisspelers rust te gunnen. Hij pakte uit met een nieuw middenveld: Sissoko (foto rechts), Cabaye en Pogba. In de aanval kregen Gignac, Griezmann en Coman hun kans. Matuidi, Kanté, Payet, Giroud en Martial rust.

Pogba, die vooraf getipt werd als dé revelatie van het tornooi, ontgoochelde in de openingswedstrijd en startte de tweede wedstrijd zelfs op de bank. De vedette van Juventus had duidelijk iets te bewijzen. Hij ontpopte zich tot een gesel voor de Zwitserse defensie en wist halfweg de eerste helft drie grote doelkansen op nauwelijks vijf minuten tijd te creëren. De roodwitte tegenstanders lieten bij momenten mooi voetbal zien, maar konden de Fransen nauwelijks verontrusten. Alle inspanningen ten spijt bleef een doelpunt uit. Voor de Zwitsers volstond een gelijkspel om zich als tweede in Groep A te plaatsen, Frankrijk deed verwoede pogingen om toch te scoren, maar niemand geraakte voorbij doelman Sommer. Het bleef dan ook 0-0, ondanks nog enkele prachtkansen van de ingevallen Payet.

Historische goal

EK-debutant Albanië was al uitgeschakeld, maar de Balkanploeg was zeker nog niet aan de zomervakantie begonnen. De Albanezen speelden een sterke eerste wedstrijd tegen Zwitserland en maakten het Frankrijk in hun tweede wedstrijd buitengewoon moeilijk. Ook tegen Roemenië weerden ze zich als leeuwen. Eindelijk werd die vechtlust ook beloond. Sadiku maakte de eerste goal ooit van zijn land op een Europees Kampioenschap na een misser van de Roemeense verdediging: 0-1. Dat werd ook de eindstand.

Zwitserland ontmoet in de volgende ronde de tweede uit Groep C. Momenteel is dat Polen. De Fransen nemen het op tegen de derde uit groep C, D of E. Albanië kan zich zowaar nog plaatsen met drie punten.