Frankrijk bant superdunne modellen

Frankrijk bant superdunne modellen

Frankrijk heeft vrijdag gestemd dat ultradunne catwalk modellen vanaf nu verboden zijn ondanks protest van modellenbureaus in de hele wereld. "Iedereen wiens body mass index onder een bepaald niveau is, zal niet in staat zijn om te werken als een catwalk model," aldus het amendement waarover gestemd werd in het parlement.

Agentschappen die toch modellen in dienst hebben die niet voldoen aan de voorwaarden, zullen beboet kunnen worden tot 75.000 euro en zes maanden gevangenisstraf. "Het vooruitzicht van een dergelijke straf zal een effect van regulering veroorzaken in de gehele sector," zei Olivier Veran.

Marisol Touraine, minister van Volksgezondheid, had eerder al gezegd dat jonge modellen "goed moeten eten en moeten kijken naar hun gezondheid". "Dit is een belangrijke boodschap voor jonge vrouwen die deze modellen als esthetisch voorbeeld zien," voegde de minister er aan toe.

Naar schatting lijden er 40.000 mensen aan anorexia in Frankrijk. In negen van de tien gevallen gaat hem om vrouwen en meisjes.