Fitnessen voor dummies: deze tips helpen je op weg

Fitnessen voor dummies: deze tips helpen je op weg
Foto Unsplash

Probeer geen bodybuilder te zijn

In de fitness lijkt het vaak of iedereen gewichten van 100 kilo staat te heffen. Hoewel sommige krachtpatsers dat zeker aankunnen, doe je als beginner beter niet alsof je een bodybuilder bent. Begin rustig op je eigen tempo, probeer wat uit en kies dan voor een gewicht dat je goed kan volhouden. Houd het liever langer uit met een licht gewicht dan dat je meteen iets te zwaar wil optillen en een blesssure krijgt.

Kijk niet naar anderen

Leg de focus op jezelf tijdens het sporten. Vergelijk jezelf vooral niet met anderen, je weet niet hoe lang ze al trainen. Het is wel een goed idee om te rade te gaan bij mensen met kennis en ervaring. Je kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar trainingschema’s of oefeningen.

Doe het niet te vaak

Ga vooral niet te vaak naar de fitness. Er lopen mensen rond die er zo vaak komen waardoor het lijkt alsof ze er wonen, maar dat betekent niet dat jij dat als beginner ook moet doen. Je spieren hebben rust nodig, anders zullen ze overbelast geraken en loop je blessures op. Kies voor een vast aantal keer per week of bouw langzaam op.

Drink genoeg water

Water drinken is key als je begint te sporten in de fitness. Doordat je zweet tijdens het sporten, heb je meer dorst. Genoeg water drinken heeft vele belangrijke voordelen: het voert afvalstoffen af uit je lichaam, het voorkomt spierpijn en het bevordert de werking van je hersenen.Vul die drinkbus al maar!

https://media.giphy.com/media/WGFdv6kbikBq0/giphy.gif

Verwacht niet te snel resultaat

Denk niet dat je na enkele weken trainen meteen een sixpack of een lichaam à la Kylie Jenner zal krijgen. Elk lichaam is anders en reageert dan ook verschillend op fitnessoefeningen. De combinatie met gezonde voeding is bovendien nog altijd het beste om een mooi resultaat te krijgen. Maar wees niet te streng voor jezelf: natuurlijk mag je ook nog eens af en toe zondigen met frieten of pizza.

https://media.giphy.com/media/FlOHnTIv1mj2U/giphy.gif

https://giphy.com/gifs/bridget-jones-FlOHnTIv1mj2U/links
https://giphy.com/gifs/bridget-jones-FlOHnTIv1mj2U
https://giphy.com/gifs/nbctitangames-nbc-titan-games-the-7FgmUJRDrXhHNVWn8r
https://giphy.com/gifs/hangover-WGFdv6kbikBq0