Fire is Gold zet de urban muziek in ons land op de kaart: "Hiphop is zoveel meer dan enkel muziek"

Fire is Gold zet de urban muziek in ons land op de kaart: "Hiphop is zoveel meer dan enkel muziek"

Voor wie stilaan uitgekeken raakt op de klassieke muziekfestivals en de steeds terugkerende namen op de affiche, loont het de moeite om naar Fire is Gold af te zakken. Dit bescheiden festival is het eerste in ons land dat zich exclusief focust op hiphopmuziek en de bijbehorende cultuur. «Wie thuis is in het genre, weet dat hiphop niet enkel om muziek draait. Het is een levenshouding, met alles erop en eraan», aldus co-organisator Jef Willem.

Sport, mode en kunst 

Het logische gevolg van die visie is dat het festival zich niet enkel richt op muziekfans. Ook voor sport-, mode-, en street art-liefhebbers valt er heel wat te beleven. Zo stelt Pieter Pauwels, co-oprichter van streetwear-winkel Panthers, zijn collectie van meer dan 500 exclusieve schoenen en gadgets tentoon op de Sneakerexpo. Sportliefhebbers halen hun hartje op tijdens de skate- en bmx-demonstraties. De skateramp van vorig jaar is deze keer uitgebreid tot een stage, waar een DJ zal zorgen voor de nodige sfeer. En de meer artistiek aangelegde festivalganger kan er ter plekke aan de slag met graffiti.

«Het is voor ons heel belangrijk dat het festivalpubliek een hechte community vormt. Niet alleen tijdens het festival, maar heel het jaar door» aldus Willem. Die hechte gemeenschap bestaat volgens de organisatie vooral uit ‘urban <HH>millennials', vrij vertaald als de multiculturele meerwaardezoeker die graag eens iets anders ziet, hoort en doet op een festival.

Divers publiek

«Als ik om me heen kijk tijdens Fire is Gold dan zie ik een heel divers publiek dat niet bang is om af te wijken van de standaard waarden en normen, maar op zoek gaat naar een eigen stijl en een eigen stem. ‘Express yourself' is niet voor niets een van onze moto's», klinkt het.

Fire is gold draait misschien niet alleen om muziek, er zijn wel degelijk vier podia waar grote namen uit voornamelijk het Belgische hiphopcircuit het beste van zichzelf zullen geven. Denk daarbij aan Blu Samu, Dvtch Norris, Faisal Caballero & JeanJass en Zwangere Guy.

Een dagticket kost 30 euro. Meer info via fire-is-gold.be