Fintro Literatuurprijs voor "Malva" van Hagar Peeters

Fintro Literatuurprijs voor "Malva" van Hagar Peeters

De Nederlandse Hagar Peeters wint met "Malva" de eerste Fintro Literatuurprijs, de opvolger van de Gouden Boekenuil. Dat is zondagavond bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op Canvas vanuit het NTGent. Ze wint 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck. P.F. Thomése wint met "De onderwaterzwemmer" de prijs van de lezersjury, goed voor 2.500 euro en een Mont Blanc-pen. Met "Malva" maakte dichteres Hagar Peeters haar romandebuut. Dat debuut gaat over Malva, dochter van de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje, geboren met een waterhoofd, overleed op amper achtjarige leeftijd. In het boek vertelt Malva haar verhaal aan de schrijfster. Het meisje werd door Neruda doodgezwegen. Peeters zelf werd was op haar elfde erkend door haar vader.

De Fintro Literatuurprijs is de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen, maar er waren geen Vlamingen genomineerd. De andere genomineerden waren Stephan Enter ("Compasie"), Connie Palmen ("Jij zegt het"), die vorige maand al de Libris won, en Inge Schilperoord ("Muidhond").

VRT-journaliste Kathleen Cools zat de vakjuryvoor, regisseur Adil El Arbi zat de lezersjury voor.

De laatste Gouden Boekenuil ging vorig jaar naar "Orgelman" van Mark Schaevers, de prijs van de lezersjury was voor "De consequenties" van Niña Weijers.

bron: Belga