Filmfestival Venetië viert 75ste verjaardag

Venetië viert feest want zijn internationale filmfestival, het oudste ter wereld , heeft 75 edities op de teller. De Mostra, zoals zijn bijnaam luidt, leek lang op zijn retour maar laat zich de voorbije jaren weer steeds meer gelden. Ook deze jaargang oogt veelbelovend, met een aanlokkelijke mix van Hollywoodvedetten, Europese sterren en aanstormend talent. Een greep uit het gulle aanbod.
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Ryan Gosling op de maan

De 75ste verjaardag gaat van start met ‘First Man', een drama waarin Ryan Gosling het ruimtepak aantrekt van Neil Armstrong, de eerste mens die voet zette op de maan. Gosling werkte opnieuw samen met regisseur Damien Chazelle, met wie hij eerder ook ‘La La Land' maakte. Naar verluidt heeft Chazelle een ervaring voor elkaar gekregen die even intens is als zijn grote doorbraakfilm ‘Whiplash'.

Chique Italiaanse huiver

In ‘Call Me by Your Name' legde de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino zijn meest romantische zelf bloot, met ‘Suspiria' wil hij de kijker nu de stuipen op het lijf jagen. Dakota Johnson speelt een Amerikaanse danseres die haar techniek wil bijschaven aan een academie in Berlijn. Daar gebeuren echter dingen die je enkel kunt omschrijven als bovennatuurlijk.

Western met een knipoog

Netflix is goed vertegenwoordigd in Venetië, onder meer met ‘The Ballad of Buster Scruggs', de nieuwe film van de gebroeders Coen. Oorspronkelijk hadden die een tv-serie in gedachten met zes westernverhaaltjes, maar finaal besloten ze om hun korte histories te verwerken tot een — ongetwijfeld bijzonder geestige — compilatiefilm. Onder meer James Franco, Liam Neeson en Tom Waits staan op de affiche.

Koninklijke komedie

De Griekse cineast Yorgos Lanthimos staat bekend om zijn verontrustende films (zoals ‘The Killing of a Sacred Deer'), al gaf hij zelfs daar altijd blijk van een goed gevoel voor humor. In ‘The Favourite' geeft hij die geinige kant helemaal vrij spel. De film speelt zich af aan het hof van de 18de-eeuwse Britse koningin Queen Anne, een op zijn zachtst gezegd onevenwichtige vrouw.

Virtual Reality-competitie

Venetië profileert zich graag als een toekomstgericht filmfestival. Het is ook het eerste dat een competitie voor Virtual Reality-films organiseert. Sommige titels zijn interactief, andere vertellen een lineair verhaal. Fijn detail: om de films te zien, moet je even het water over naar een klein eilandje vlak naast het Lido (de thuisbasis van het festival).

Ode aan Napels

Als je van boeken houdt, heb je zeker al van Elena Ferrante gehoord. De Italiaanse schrijfster — die uiteindelijk een man bleek te zijn — scoorde een internationale hit met haar Napolitaanse romans, de emotionele memoires van een oude vrouw. Zender HBO werkt nu aan de verfilming, en met ‘My Brilliant Friend' hebben ze het eerste boek (‘De geniale vriendin') alvast af.

Focus op vrouwen

Het festival ligt dit jaar onder vuur omdat er zo bitter weinig films van vrouwelijke regisseurs op het programma staan. Om die reden alleen al trekt ‘Women Make Film' van de Noord-Ierse regisseur Mark Cousins de aandacht. Het gaat namelijk om een achtdelige documentaire serie over de geschiedenis van de vrouw achter de camera. Venetië presenteert alvast de eerste twee episodes.

De groeten van Matthias Schoenaerts

Met ‘Continuer' van Joachim Lafosse en ‘Emma Peeters' van Nicole Palo presenteert Venetië twee Belgische films maar qua vaderlandse aanwezigheid valt toch vooral de thriller ‘Frères ennemis' op. Daarin zien we namelijk Matthias Schoenaerts in de rol van een crimineel die de strijd aanbindt tegen een vroegere jeugdvriend — die nu flik is geworden.