Feestavond eindigt met drama

Feestavond eindigt met drama

Bij een schietpartij in een homobar in de Amerikaanse staat Florida zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen. De dader zou eerder al homofoob gedrag vertoond hebben.

De 29-jarige Omar Mateen opende om 2u ‘s nachts plaatselijke tijd het vuur op feestgangers in de Pulse Club, een nachtclub die populair is bij de holebigemeenschap. Op dat moment was er een latinofeestje aan de gang waar meer dan honderd mensen aanwezig waren. De schutter hield een aantal van de aanwezigen gegijzeld. De politie besloot drie uur later binnen te vallen. Verschillende gijzelaars hadden intussen ge-sms't of gebeld naar de politie vanuit hun hachelijke situatie. Het SWAT-team dat de nachtclub bestormde, wist de schutter te doden.

Terrorisme

Naast de vijftig dodelijke slachtoffers zijn er ook 53 gewonden, die naar nabijgelegen ziekenhuizen gevoerd werden. De politie maakt gewag van «een terreurdaad» en bevestigde dat het gaat om een Afghaan die «aanleunde bij het radicale islamisme». Na de aanslag kondigde de gouverneur van Florida de noodtoestand af. Buddy Dyer, de burgemeester van Orlando, belegde meteen een persconferentie. Hij sprak van een drama «dat ons voorstellingsvermogen te boven gaat». De brandweer riep via Twitter mensen met bepaalde bloedtypes op om snel bloed te gaan geven.

NBC News sprak met de aangeslagen vader, die zei «in shock te zijn, net als de rest van het land» en opmerkte dat zijn zoon enkele maanden geleden al eens heel kwaad werd toen hij twee mannen zag kussen. «Dit heeft niets met religie te maken», klonk het. Dader Omar Mateen is een Amerikaan met Afghaanse ouders uit de middelgrote stad Port St Lucie in Florida.

In de afgelopen vijftig jaar zijn er nooit meer slachtoffers gevallen bij een schietpartij in de Verenigde Staten. Bij de schietpartij op een universiteitscampus in Virginia in 2007 kwamen 32 mensen om het leven.