Federale formatie: "Rondetafelgesprek geen voorbode van een coalitie"

Federale formatie: "Rondetafelgesprek geen voorbode van een coalitie"

Langs Vlaamse kant namen N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen deel. Aan Franstalige kant was dat MR en PS. Ecolo liet kort voor de vergadering weten niet te willen deelnemen, omdat de visie van de partij te ver van die van N-VA ligt.

Open Vld verliet het Brusselse Egmontpaleis via de voordeur. De andere partijen kozen voor de achteruitgang, om de aanwezige pers te ontwijken.

Toekomstige coalitie?

Over de inhoud van het gesprek komt voorlopig weinig informatie naar buiten. Groen-voorzitter Meyrem Almaci wil enkel bevestigen dat de informateurs een nota hebben toegelicht. De vergadering was volgens haar op geen enkele manier een voorbode voor een toekomstige coalitie.

"Wij stappen niet in een regering zonder Ecolo. Daar is vanavond niets aan veranderd." Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci na de rondetafel van informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.  "Dit was gewoon een gesprek in het kader van de informatie-opdracht. Het was geen voorbode van een volgende coalitie. Wij zijn gewoon gegaan om te luisteren. Ecolo heeft dat anders ingevuld."

Maar dat zorgt volgens Almaci niet voor wrevel tussen beide partijen. "Wij zijn twee verschillende partijen die heel nauw samenwerken, maar we zijn geen Siamese tweeling. Desalniettemin is het overduidelijk dat we niet zonder elkaar in een coalitiebespreking zouden stappen."

Preformatie

Uit Franstalige bron is te horen dat het nog veel te vroeg is om naar eventuele convergenties te zoeken. Ook van preformatie kan op dit moment geen sprake zijn, dixit dezelfde bron.

Meest gelezen
 1. cardithumb

  Ophef over weinig verhullende outfit van Cardi B: «Trek je jurk eens omhoog!» (foto)

 2. glazenthumb

  AUCH! Dronken vrouw merkt raam niet op: «Hoe vaker je het ziet, hoe grappiger het wordt!» (video)

 3. rominathumb

  Zwangere Romina uit ‘Boer zkt vrouw’ deelt bikinifoto: «Mooi rond buikje!»

 4. LVM_S9_aankondiging_001

  Van K3 tot Günther Neefs: Deze zeven artiesten geven het beste van zichzelf in ‘Liefde voor Muziek’

 5. Belgaimage-45552384

  Diabetes Liga waarschuwt: «400.000 Belgen weten niet dat ze diabetes hebben»