FBI kraakt iPhone laat rechtszaak tegen Apple vallen

De FBI is erin geslaagd om de iPhone van een van de schutters van San Bernardino te kraken, en dat zonder de hulp van Apple. De Amerikaanse autoriteiten willen de rechtszaak tegen de techgigant dan ook laten varen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Op welke manier de FBI er in geslaagd is om de gegevens op de telefoon te ontgrendelen, is niet geheel duidelijk. Volgens het ministerie van Justitie is de dienst in zijn opzet geslaagd dankzij "de hulp van een buitenstaander", maar wie de derde partij is wordt niet vrijgegeven. De rechercheurs buigen zich nu over de gegevens die ze op de telefoon aantroffen, meldt het ministerie van Justitie.

Een rechter had Apple vorige maand verplicht om de autoriteiten te helpen toegang te krijgen tot data op de iPhone van Syed Rizwan Farook, die op 2 december samen met zijn vrouw 14 mensen doodde in San Bernardino, Los Angeles. Maar het technologiebedrijf stond daar redelijk weigerachtig over, omdat topman Tim Cook vindt dat de privacy van alle iPhone gebruikers in gevaar komt als Apple een 'achterdeurtje' inbouwt in de toestellen. Verschillende grote bedrijven schaarden zich achter het concern.

Foto Belga / J. Samad