FARC-rebellen leggen wapens neer

FARC-rebellen leggen wapens neer

"Ouders zullen nooit meer hun in de oorlog omgekomen zonen en dochters hoeven begraven", zei FARC-leider Rodrigo Londoño (foto), alias Timochenko. De guerillaleider kondigde het definitief staakt-het-vuren af tijdens een persconferentie in Havana.

Het conflict tussen de overheid en de marxistische rebellen in Colombia heeft 52 jaar geduurd en kostte aan 220.000 mensen het leven. De voorbije jaren werd vooruitgang geboekt tijdens onderhandelingen op Cuba en woensdag konden beide partijen na marathononderhandelingen van zes dagen een definitief akkoord aankondigen.

Parlement

Het vredesakkoord schrijft voor dat de rebellen hun wapens binnen een halfjaar na ondertekening afstaan. De FARC wordt omgevormd tot politieke beweging en kan tien jaar lang rekenen op minstens tien zetels in de volksvertegenwoordiging. Nog eens zestien lagerhuiszetels worden ingeruimd voor lokale activisten op het platteland, dat zich al decennia door de Colombiaanse bestuurderspartijen verwaarloosd voelt. Volgens criticasters van het vredesakkoord zijn deze nieuwe parlementariërs allicht op de hand van de FARC en krijgen zij zo wel een heel grote stem in het parlement

Gevechten

Het akkoord wordt in de loop van september ondertekend door de FARC-leiders en de regering in Bogota. Op 2 oktober wordt het vervolgens in een referendum voorgelegd aan de bevolking. De Colombianen geven waarschijnlijk groen licht voor het document. Met de definitieve wapenstilstand tussen de FARC en het leger is het bloedvergieten in Colombia nog niet helemaal ten einde. De veel kleinere rebellenbeweging ELN vecht nog door, al voert ook zij vredesonderhandelingen.