FANC en Electrabel ruziën over onderhoud Doel 3

FANC en Electrabel ruziën over onderhoud Doel 3

Doel 3 werd in september vorig jaar stilgelegd. De reden voor de onderbreking was een verzwakking van het beton in het niet-nucleaire gedeelte. In de ruimte wordt noodmateriaal opgeslagen. Later kwam het bericht dat de kerncentrale niet voor april opnieuw zou opstarten.

De oorzaak van de pauze staat al sinds oktober op de website van de FANC, maar de organisatie stelt nu dat de uitbater van de centrale, Engie Electrabel, verantwoordelijk is voor het betonrot. «De beschadiging moet aangepakt worden door de exploitant, die voldoende controles moet uitvoeren in de betrokken gebouwen en indien nodig renovatie- of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren. Dat is onvoldoende gebeurd», klinkt het.

"Het had niet zover moeten komen"

Bij Electrabel vallen ze uit de lucht. «We voeren regelmatig revisies door van de reactoren. We voeren de afgesproken inspecties door op afgesproken tijdstippen. Waarom wordt ons dan onvoldoende onderhoud verweten?», vraagt woordvoerder Olivier Desclee zich af.

«Eigenlijk zou het zover niet hoeven te komen», zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo, die de «lakse» houding van Engie Electrabel op de korrel neemt. «Het probleem staat trouwens niet op zich. De Belgische kernreactoren laten heel wat steken vallen. Dit alles zorgt ervoor dat we wereldrecordhouder zijn qua ongeplande stilleggingen», aldus Calvo.