Facebook in de bres voor depressieve gebruikers

Facebook in de bres voor depressieve gebruikers

Facebookgebruikers die zich zorgen maken om een vriend en een verontrustende post opmerken, kunnen dat vanaf nu melden aan de sociaalnetwerksite. Medewerkers van de gigant checken dat bericht en als ze vermoeden dat iemand suïcidale gedachten heeft, springen ze in de bres.

Concreet sturen ze die persoon een automatisch bericht dat hem of haar aanmoedigt om hulp te zoeken. Daarna wordt hulp voorgeschoteld in de vorm van tips of een doorverwijzing naar een lokale hulporganisatie.

Deze nieuwe functie wordt al een jaar uitgetest in de Verenigde Staten, maar is nu ook bij ons beschikbaar, zo schrijven kranten van Mediahuis. De lokale hulplijn in kwestie is het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, dat maar matig enthousiast reageert op de speciale knop. "We zijn blij dat Facebook aandacht heeft voor deze problematiek", steekt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum, van wal. "Maar we stellen ons vragen over de aanpak. Het is beter om geen automatisch bericht te sturen, maar persoonlijk te reageren. Een boodschap van een vriend of een kennis is veel krachtiger", aldus Pauwels.

Maandag staat een gesprek gepland tussen de twee organisaties. De directeur hoopt dan antwoord te krijgen op tal van vragen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website van de organisatie.

Foto Belga / B. Fahy