Explosies in Sri Lanka - Minstens vijf Britten gedood, ook Denen, Turken en Indiërs onder slachtoffers

Explosies in Sri Lanka - Minstens vijf Britten gedood, ook Denen, Turken en Indiërs onder slachtoffers

Bij de acht explosies in Sri Lanka van zondag, onder meer op vier hotels, zijn minstens vijf Britten gestorven. Dat melden de Britse media op gezag van het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens The Guardian zijn drie dodelijke slachtoffers afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, terwijl twee anderen zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit hadden.

Volgens een verantwoordelijke van de toerismeautoriteiten in Sri Lanka zijn 32 van de meer dan 200 dodelijke slachtoffers buitenlanders. Onder hen ook zeker een Nederlandse vrouw, een Portugese man, twee Turken, een Chinees, drie Denen en drie Indiërs. De Sri Lankaanse toerismeautoriteiten hebben het ook nog over Japanse, Bengalese en Pakistaanse slachtoffers, en over een Belgisch slachtoffer. Woordvoerder van onze FOD Buitenlandse Zaken, Mathieu Branders, kan dat nieuws echter niet bevestigen, en stelt dat de autoriteiten die het nieuws naar buiten brachten geen officiële bron zijn.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dan weer dat "verschillende" Amerikanen omkwamen, zonder een exact cijfer te geven. Het is dus niet duidelijk of er naast de twee Amerikanen met dubbele nationaliteit nog slachtoffers vielen.

Negentien buitenlandse toeristen worden verzorgd in het ziekenhuis, zo meldt Buitenlandse Zaken in Sri Lanka nog. Volgens persagentschap Kyodo zouden daar ook Japanners tussen zitten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Sri Lanka verklaarde volgens The Independent eerder nog dat 27 buitenlanders gedood werden en vijf anderen nog vermist waren.

Ondertussen heeft ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres de explosies veroordeeld. "De secretaris-generaal is gechoqueerd door de terreuraanslagen op kerken en hotels op paaszondag, een heilige dag voor christenen overal te wereld", aldus een woordvoerder. Guterres drukt zijn medeleven uit voor de slachtoffers en hun families en hoopt dat de verantwoordelijken snel gevat worden, klinkt het nog.

bron: Belga