Experts waarschuwen voor ‘killer robots'

Experts waarschuwen voor ‘killer robots'

In een campagnefilmpje dat gisteren gepresenteerd werd op de Conventie over Conventionele Wapens van de Verenigde Naties is te zien hoe nauwelijks zichtbare minidrones op klaarlichte dag en in het openbaar politici doden. De beelden zijn fictief, maar de technologie staat nu al ver genoeg om zogenoemde ‘dodelijke autonome wapensystemen' mogelijk te maken.

Het gaat met name om drones die dankzij artificiële intelligentie doelwitten selecteren en doden zonder tussenkomst van mensen. Tot nu toe worden militaire drones die doelwitten uitschakelen nog altijd vanop afstand bestuurd.

Nieuw verdrag

Niet alleen wetenschappers en activisten maar ook de regeringen van tientallen landen hebben al gewaarschuwd voor de gevaren van zulke wapens. Ze willen dat de Verenigde Naties die wapensystemen verbieden om de komst van een nieuwe generatie massavernietigingswapens te voorkomen.

"De technologie die te zien is in de video bestaat al", zei Stuart Russell, een professor Artificiële Intelligentie aan de Universiteit van California. Hij presenteerde het filmpje op de VN-top in Genève. "Het is geen sciencefiction. Meer nog, ze is makkelijker te ontwikkelen dan zelfrijdende auto's."

Activisten vragen om een nieuw verdrag dat autonome wapens verbiedt, zoals in het verleden ook al verdragen over biologische en chemische wapens gesloten werden.