Experiment: Bekijk het leven door de ogen van iemand anders

Experiment: Bekijk het leven door de ogen van iemand anders

Hoe ziet het leven eruit door de ogen van iemand anders? Iedereen vraagt het zich wel eens af, maar de Londense kunstenaar Mark Farid neemt met zijn experiment ‘Seeing I' de proef op de som. Via een virtual reality-bril zal hij 28 dagen lang in de huid van iemand anders kruipen.

Het experiment werkt als volgt: zowel Farid als de ‘avatar' wiens leven hij zal volgen, dragen deze virtual reality-bril. Het exemplaar van de avatar zal diens leven van a tot z filmen en alle gegevens doorsturen naar de corresponderende bril van de excentrieke kunstenaar. Alles wat de avatar ziet, hoort en voelt, zal simultaan door Farid gezien, gehoord en gevoeld worden. De artiest zal geen voorkennis hebben over zijn ‘tweede persoonlijkheid'. Hij weet enkel dat hij de komende 28 dagen in het gezelschap van een heteroseksuele man met een relatie zal vertoeven.

«Ik wil nagaan of er zoiets bestaat als een individuele identiteit. Misschien is onze persoonlijkheid wel volledig opgebouwd uit ervaringen uit onze omgeving», zo licht Farid het experiment toe op de technologiewebsite The Verge. Net daarom is er geopteerd voor een periode van 28 dagen: het aannemen van een nieuwe gewoonte zou gemiddeld namelijk 21 dagen in beslag nemen.

Gaat het hier om een interessant experiment of een gevaarlijk precedent? De meningen van experts zijn verdeeld. Volgens professor neurowetenschappen Simon Baron-Cohen van de universiteit van Cambridge kan het twee kanten op. «De mogelijkheid bestaat dat zijn empathisch vermogen toeneemt en dat zijn brein zich snel zal aanpassen aan de situatie en het leven van iemand anders», legt hij uit. «Maar even goed is het mogelijk dat hij last krijgt van waanvoorstellingen.» Zijn collega-professor Barbara Sahakian heeft zo haar bedenkingen: «Ik ben bezorgd over zo'n lang project met voyeuristische trekjes, en wat voor invloed het zal hebben op zijn mentale gezondheid en welzijn.»

Gedurende het hele experiment zal de kunstenaar te zien zijn in de Arebyte Galery in Londen. Het toeziend oog van een psycholoog moet waken over zijn mentale gezondheid. Momenteel staat het nog niet vast wie de rol van avatar op zich zal nemen. Nog tot 28 november kunnen kandidaten zich aanmelden.