Ex-FIFA-voorzitter Sepp Blatter beschuldigt UEFA van gesjoemel bij lotingen

Ex-FIFA-voorzitter Sepp Blatter beschuldigt UEFA van gesjoemel bij lotingen

Volgens Sepp Blatter, voormalig voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, sjoemelt de Europese voetbalbond UEFA al decennia lang bij lotingen. Dat verklaarde de 80-jarige Zwitser in een interview met de Argentijnse krant La Nacio. Blatter legde uit dat er met een systeem met warme en koude balletjes gewerkt wordt. "Technisch is dat niet zo moeilijk". "Je legt zo'n balletje (waar de namen van de teams inzitten) dat bij de loting gebruikt wordt een tijdje in de frigo en klaar." Nog volgens Blatter paste Artemio Franchi, UEFA-voorzitter van 1974 tot 1983 het al toe bij lotingen voor Europese bekers. Zelf heeft Blatter er zich naar eigen zeggen niet aan bezondigd. "Maar ik was wel aanwezig bij lotingen waar het gebeurde en heb het met eigen ogen gezien... Op Europees vlak, bij de FIFA deden we zoiets niet."

Blatter hield ook voet bij stuk dat de FIFA niet corrupt is. "Een organisatie kan niet corrupt zijn, alleen mensen kunnen dat zijn. De FIFA bestaat uit 1,6 miljard mensen, die zijn niet allemaal corrupt. Blatter is niet corrupt. Ze hebben gezocht en ze zullen niets vinden. Ik heb geen enkele Zwitserse wet overtreden." Toch maakte de FIFA eerder deze maand bekend dat Blatter en andere topmannen als Jerôme Valcke en Markus Kattner zo'n 72 miljoen euro in eigen zak hebben gestoken. "Ik was sprakeloos toen ik die beschuldigingen hoorde", reageert Blatter. "De bedragen kloppen niet. Mijn betalingen en bonussen zijn eerlijk en zuiver."

Volgens Blatter is hij technisch gezien nog altijd voorzitter van de FIFA. "Het congres heeft mijn mandaat immers nooit ingetrokken. Volgens de statuten moet dat wel gebeuren voor je een nieuwe voorzitter kan verkiezen. Legaal gezien ben ik dus nog altijd de voorzitter. Ik heb daar eerder niets van gezegd, want il wil geen scene maken. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik ga hier ook niets mee ondernemen. Alleen haal ik een klein beetje persoonlijk genoegen uit de wetenschap dat ik eigenlijk nog altijd voorzitter ben."

.

bron: Belga