'Ew' is een van de 300 nieuwe woorden in Scrabble

'Ew' is een van de 300 nieuwe woorden in Scrabble

Alles moet mee met zijn tijd, ook Scrabble. Het gezelschapsspel dat speelt met taal heeft een update gekregen. Merriam-Webster, het bedrijf dat in opdracht van Hasbro Inc. Scrabble beheert, heeft na vier jaar opnieuw een editie van 'The Official Scrabble Players Dictionary' uitgebracht. Daarin introduceert het telkens een aantal nieuwe woorden die voortaan aanvaard worden. Deze keer zijn dat er 300, waarvan heel wat onbekende termen, maar ook een aantal opvallende.

Eindelijk een emoji en een facepalm

Zo kan je vanaf nu punten verdienen met 'OK' en 'ew'. De twee lettercombinaties worden niet overal aanvaard als woord, maar zijn zo ingeburgerd in ons dagelijks taalgebruik dat ze toegelaten moeten worden, klinkt het. Andere hedendaagse woorden die hun ingang in het gezelschapsspel hebben gevonden zijn 'emoji' en 'facepalm'.

Fervente spelers van Scrabble zullen ook blij zijn om te merken dat ze meer opties krijgen om een 'q' weg te spelen. Vroeger moest je vooral hopen dat je ook een 'u' in je bezit had, maar in het nieuwe woordenboek staan twintig woorden met 'q', maar waar geen 'u' te bespeuren is. Een voorbeeld daarvan is 'qapik', de Engelse benaming voor de munteenheid van Azerbeidzjan. Let wel op, de nieuwe woordenlijst is die voor de Engelse versie van het spel. Voor de Nederlandstalige spelers zijn er nog geen nieuwigheden bekend.