EVP en sociaaldemocraten lijken meerderheid kwijt in Europa

EVP en sociaaldemocraten lijken meerderheid kwijt in Europa

De christendemocratische Europese Volkspartij blijft de grootste formatie in het Europees Parlement, maar de partij moet tientallen zetels inleveren en zou niet meer samen met de sociaaldemocraten een meerderheid kunnen halen. Dat blijkt uit een projectie van de zetelverdeling op basis van exitpolls en stemintenties in de verschillende lidstaten. Volgens een eerste, zeer voorlopige prognose zou de EVP beslag leggen op 173 van de 751 zetels in het Europese halfrond. De voorbije legislatuur beschikte de EVP nog over 217 parlementsleden. De sociaaldemocratische S&D staat eveneens op verlies: van 187 naar 147 zetels.

Zo zouden EVP en S&D voor het eerst sinds de rechtstreekse verkiezingen van 1979 samen geen meerderheid halen in het halfrond. Op de derde plaats komt de liberale ALDE, dat in alliantie gaat met LREM van de Franse president Emmanuel Macron. De fractie zou 102 zetels halen.

Verrassend op een voorlopige vierde plaats staan de groenen, die dankzij een spectaculair resultaat in Duitsland van 52 naar 71 zetels zouden kunnen springen. De conservatieve ECR zou tenslotte kunnen uitkomen op 58 zetels, de uiterst rechtse ENF op 57 zetels en de EFDD van Nigel Farage op 56 zetels. Het uiterst linkse GUE zou uitkomen op 42 zetels.

Het gaat wel om een zeer voorlopige projectie. Bovendien mag aangenomen worden dat een aantal nationale partijen nog van Europese fractie zullen veranderen.

bron: Belga