Euthanasie voor assisen - Orde liet arts ongemoeid na definitieve veroordeling voor aanranding patiënten

De uitvoerende arts die in 2017 definitief veroordeeld werd voor aanranding van de eerbaarheid van minderjarige en meerderjarige patiënten, werd door de Orde der artsen twee jaar ongemoeid gelaten. Pas eind vorig jaar werd een tuchtonderzoek opgestart na melding door het openbaar ministerie, zo vernam Belga. Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Nationale Raad van de Orde der artsen, kan het onderzoek niet bevestigen, maar stelt dat de wetgeving rond de Orde "hopeloos verouderd" is en dat er transparantie moet komen.

Voor het Gentse hof van assisen wordt vrijdagmorgen de moraliteit besproken van de drie artsen, die beschuldigd worden van vergiftiging. De uitvoerende arts werd veroordeeld voor aanranding van de eerbaarheid van een minderjarige patiënt en van een meerderjarige patiënt, meldde de politieman die het moraliteitsonderzoek uitvoerde. De jury kreeg de details van de feiten te horen, nadat voorzitter Minnaert verduidelijkte dat de man in deze zaak van het vermoeden van onschuld geniet.

De correctionele rechtbank van Dendermonde legde de man in april 2017 een gevangenisstraf van twee jaar met probatie-uitstel op. De arts betastte patiënten aan de geslachtsdelen tijdens onderzoeken die medisch daarvoor niet nodig waren, zo stelde de moraliteitsonderzoeker. De man ging niet in beroep tegen het vonnis, zodat het om een definitieve veroordeling gaat. "Mijn cliënt betwist die feiten tot op vandaag", zei zijn advocaat Walter Van Steenbrugge op de preliminaire zitting van het Gentse hof van assisen.

bron: Belga