Europese kiezer moet voor jaareinde kandidaat-Commissievoorzitters kennen

Europese kiezer moet voor jaareinde kandidaat-Commissievoorzitters kennen

De Europese politieke partijen moeten voor het jaareinde hun topkandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie bekendmaken. Dat heeft huidig voorzitter Jean-Claude Juncker vandaag bepleit met de blik op de Europese verkiezingen van volgend jaar. Een week na het Europees Parlement zette ook Juncker vandaag zijn schouders onder de voortzetting van het in 2014 ingevoerde systeem van 'spitzenkandidaten'. De Luxemburger is de eerste Commissievoorzitter die zijn mandaat dankt aan het systeem, dat een link creëert tussen het resultaat van de Europese verkiezingen en de benoeming van de baas van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

"We moeten verzekeren dat Europa in het hart van de verkiezingscampagne staat", zo verdedigde Juncker het systeem. Hij beveelt de politieke partijen wel aan om sneller een boegbeeld op het schild te hijsen dan vijf jaar geleden gebeurde. Tegen het jaareinde zouden ze bekend moeten zijn. Dat moet kiezers over het hele continent meer gelegenheid bieden om vertrouwd te raken met de kandidaten en hun politieke programma's.

Het systeem van spitzenkandidaten stuit op weerstand bij een deel van de regeringsleiders, die na de verkiezingen een kandidaat-Commissievoorzitter moeten voordragen aan het Europees Parlement. Onder meer de Franse president Emmanuel Macron, wiens beweging La République en marche! niet verankerd is in één van de traditionele Europese politieke families, is ertegen gekant.

Juncker van zijn kant beklemtoonde dat nationale politieke partijen de kiezer voor de stembusgang duidelijk moeten maken tot welke Europese familie ze behoren en in welke fractie hun verkozenen in het parlement zullen zetelen. Hij suggereert de nationale partijen onder meer om tijdens de campagne en in hun verkiezingsinformatie gebruik te maken van de logo's van de Europese partijen.

bron: Belga