Europese en Arabische leiders treffen elkaar in februari

Europese en Arabische leiders treffen elkaar in februari

De Europese staatshoofden en regeringsleiders houden op 24 en 25 februari voor het eerst een top met hun Arabische ambtgenoten. De top in Egypte zal in het teken staan van de samenwerking in de strijd tegen illegale immigratie. Al tijdens hun top in Salzburg in september borrelde bij de Europese leiders het idee op om een ontmoeting met de Arabische leiders te organiseren. Die "eerste" top tussen de Europese Unie en de Arabische Liga is vandaag in Brussel bekrachtigd.

De strijd tegen illegale migratie zal er hoog op de agenda staan. De leiders beklemtonen in hun slotconclusies nogmaals "het belang van versterkte samenwerking met landen van oorsprong en transitlanden, in het bijzonder in Noord-Afrika, als deel van een breder partnerschap", dat ook economische samenwerking behelst.

Gastland Egypte werd eerder al door Europees president Donald Tusk aangehaald als een voorbeeld. De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, wiens land momenteel de Europese ministerraden leidt, onderstreepte op zijn beurt dat het land sinds 2016 elke migrant kon tegenhouden die via de Middellandse Zee op illegale wijze de Europese Unie wou bereiken.

bron: Belga