Europese Commissie belooft extra steun voor Spanje

Europese Commissie belooft extra steun voor Spanje

De Europese Commissie belooft extra steun voor Spanje om het te helpen met de toegenomen instroom van illegale migranten. De Spaanse premier Pedro Sanchez vroeg zondag 30 miljoen euro om de situatie onder controle te krijgen, en voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker "is het een grote prioriteit om zo snel mogelijk geld vrij te maken", zei een woordvoerster van de Commissie vandaag. Concrete bedragen wil de Commissie nog niet vastpinnen. De Spaanse regering onder leiding van premier Pedro Sanchez vroeg zondag een bedrag van 30 miljoen euro uit het Europese Asiel- en Migratiefonds AMF. Dat geld is nodig, omdat steeds meer illegale migranten vanuit Marokko richting Spaanse kusten trekken. Spanje is dit jaar het Europese land waar de meeste illegale migranten aankomen, waarmee het Italië voorgaat.

Voor Commissievoorzitter Juncker is het Spaanse probleem "een grote prioriteit", benadrukte een woordvoerster van de Commissie vandaag. "We werken eraan om snel geld vrij te maken." Concrete bedragen wil de Commissie niet vrijgeven, maar Juncker en Sanchez hadden wel al telefonisch contact en de Commissievoorzitter heeft de Spaanse premier in een brief nog eens verzekerd van Europese steun. Ook Marokko kan daarop rekenen, zegt hij op Twitter. Tot slot brengt de Europees Commisaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos "in de komende dagen" een bezoek aan Spanje, zegt de Commissie.

Griekenland krijgt intussen 37,5 miljoen euro extra noodhulp uit het AMF, kondigde de Commissie woensdag aan. Dat geld moet gaan naar betere opvang van de migranten, onder meer op vlak van gezondheidszorg en voeding.

bron: Belga