Europese brexit-onderhandelaar Barnier ontvangt UKIP-boegbeeld Farage

Europese brexit-onderhandelaar Barnier ontvangt UKIP-boegbeeld Farage

De Europese brexit-onderhandelaar Michel Barnier heeft vandaag voormalig UKIP-leider en brexit-boegbeeld Nigel Farage ontvangen. Ze hebben "de stand van zaken" in de onderhandelingen besproken, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie, die aanstipte dat de deur van Barnier openstaat voor alle Britse Europarlementsleden en andere belanghebbenden. Farage was één van de ferventste pleitbezorgers van een brexit, maar nam enkele dagen na het voor hem geslaagde referendum ontslag als voorzitter van de anti-Europese partij UKIP. Dat verhindert hem niet om nog steeds op gezette tijden zijn gal te spuwen over het verloop van de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Zowel de Europese onderhandelaars als de conservatieve regering van premier Theresa May moet het daarbij ontgelden.

"Hij begreep duidelijk niet waarom brexit is gebeurd. Ik vertrok met de indruk dat hem nooit is uitgelegd dat het referendum vooral over het controleren van massale immigratie en democratische zelfbeschikking ging", verklaarde Farage na afloop. Het populistische Europarlementslid laakte ook de Europese onderhandelingsstrategie. "We hebben al verschrikkelijk veel moeten toegeven. Maar of Barnier ook iets zal toegeven om een akkoord over diensten en financiële diensten mogelijk te maken? Wel, dan zou ik niet zeggen dat het een gelukkig nieuwjaar is voor een brexit-akkoord."

Bij de Europese Commissie beperkte de woordvoerder zich tot de mededeling dat Barnier en Farage een gesprek hadden over "de stand van zaken" in de onderhandelingen. Eind vorig jaar bereikten de Europese Unie en Groot-Brittannië een principeakkoord over de boedelscheiding. Binnenkort starten ze gesprekken over de door Londen gevraagde overgangsperiode na de brexit van eind maart 2019.

bron: Belga