Europa tikt AB InBev op de vingers

Europa tikt AB InBev op de vingers

Volgens de eurocommissaris voor Mededinging beperkt AB InBev al zeker sinds 2009 de concurrentie door invoer van Jupiler en Leffe uit Nederland en Frankrijk naar ons land te belemmeren. De twee populaire biermerken zijn goedkoper in onze buurlanden omdat ze daar moeten afrekenen met de lagere prijzen van de concurrenten.

Belgische consument betaalt meer

"Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren", zegt de Deense Vestager. Volgens haar gaat het om een "bewuste strategie" om te beletten dat supermarkten en groothandelaren Leffe en Jupiler inkopen in Nederland en Frankrijk en ze vervolgens invoeren in ons land.

Concreet zou AB InBev bijvoorbeeld de blikjes in Nederland hebben aangepast. De Franstalige tekst werd ervan gehaald. In Frankrijk werd de Nederlandstalige tekst dan weer verwijderd, om te vermijden dat ze verkocht kunnen worden in ons land

 "Constructief meewerken"

De Europese Commissie opende in juni vorig jaar het onderzoek naar de activiteiten van AB InBev op de Belgische markt, maar het is nog niet afgerond. De brouwer krijgt nu de kans om de documenten te onderzoeken en schriftelijk te reageren. De bierreus liet al weten constructief mee te werken aan het onderzoek. "De naleving van de regels is heel belangrijk voor AB InBev. Integriteit en ethiek zijn deel van onze kernwaarden en zijn vervat in onze bedrijfscultuur", klinkt het.