Europa League - Anderlecht en Standard moeten vol aan de bak, Genk gaat voor zes op zes

Europa League - Anderlecht en Standard moeten vol aan de bak, Genk gaat voor zes op zes

Donderdagavond wordt de tweede speeldag in de groepsfase van de Europa League afgewerkt. Anderlecht en Standard leden in hun eerste wedstrijd een pijnlijke nederlaag en moeten zich voor eigen publiek herpakken. KRC Genk trekt zonder druk naar Noorwegen. Anderlecht ging twee weken geleden met 1-0 onderuit op het veld van Spartak Trnava. Door het verlies tegen de Slovaakse kampioen, het kneusje van de poule, hebben de troepen van Hein Vanhaezebrouck geen recht meer op een misstap in de thuismatch tegen Dinamo Zagreb. De kampioen van Kroatië versloeg op de eerste speeldag Fenerbahçe, de Turkse vicekampioen, met 4-1 en kondigt zich dus aan als een lastige tegenstander.

"Wij hebben onszelf in de problemen gebracht en moeten dat tegen Dinamo rechtzetten", vertelde Vanhaezebrouck woensdag in aanloop naar het duel in het Vanden Stockstadion. "Maar opgelet: Dinamo heeft veel ervaring in Europa en is allicht de meest serieuze tegenstander van de groep. Het is een beetje het Anderlecht van Kroatië. Maar we spelen thuis, voor onze fans, en moeten een resultaat neerzetten."

Standard kreeg op 20 september voetballes van groepsfavoriet Sevilla (5-1). De ploeg van Michel Preud'homme mag het nu thuis opnemen tegen Akhisarspor. De Turkse bekerwinnaar verloor op speeldag één met 0-1 van het Russische Krasnodar.

Alleen met winst kunnen de Rouches tevreden zijn, beseft Preud'homme. "Als we in de Europa League een rol van betekenis willen spelen, moeten we thuis winnen", liet MPH optekenen.

KRC Genk begon in tegenstelling tot Anderlecht en Standard wél uitstekend aan de poulefase van de Europa League. De Limburgers klopten het Zweedse Malmö met 2-0 en kunnen mits winst in Sarpsborg al een optie nemen op kwalificatie voor de zestiende finales. De Noren verloren hun eerste groepsmatch met 3-1 bij het Turkse Fenerbahce.

Voor Genk wordt het bovendien een bijzondere wedstrijd want het is de honderdste keer dat blauw-wit een Europees duel afwerkt.

"Sarpsborg is een sterk team. Ze speelden een goed seizoen en een sterke kwalificatieronde", weet de Genkse sterkhouder Sander Berge, die in Noorwegen voor zijn landgenoten zal voetballen. "Het is bovendien hun eerste thuismatch in de Europa League. Ze zullen heel gemotiveerd zijn. We zullen hard moeten vechten voor de drie punten."

De wedstrijd van Anderlecht wordt om 18u55 afgetrapt, Standard en Genk beginnen eraan om 21u.

bron: Belga