Europa geeft 18-jarigen gratis treinticket

Europa geeft 18-jarigen gratis treinticket

Het idee om elke Europeaan op zijn 18de verjaardag een gratis Interrail Pass toe te sturen om Europa te kunnen ontdekken, is niet nieuw. Maar de uitwerking had wat voeten in de aarde.

Deel van proefproject

In eerste instantie zou het al dit jaar volledig uitgerold worden, maar dat werd uitgesteld tot 2021. Wél start dit jaar een proefproject, waarvoor 12 miljoen euro opzij werd gezet. In totaal zullen daarmee 15.000 jongeren door Europa kunnen reizen tussen juli tot oktober 2018. Tijdens een tweede ronde dit najaar deelt de Commissie nog eens 5.000 treintickets uit.

Eerst quiz, dan pas ticket

Een aanvraag indienen kan via www.europa.eu/youth/discovereu. Deelnemers moeten de reis die ze willen maken beschrijven en een quiz oplossen over het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018. De Commissie selecteert de deelnemers. De gelukkigen moeten tussen 9 juli en 30 september vertrekken. Ze kunnen maximaal dertig dagen rondreizen en vier EU-lidstaten - zonder het land van herkomst mee te tellen - bezoeken.

Tijdens de eerste ronde zijn 333 van die tickets gereserveerd voor Belgen. Maar de Commissie werkt met indicatieve quota per land. Wanneer de cijfers voor een bepaalde lidstaat niet ingevuld geraken, dan gaan de overige tickets naar landen waar er een overschot aan aanvragen is.