Europa en Mexico willen tegen begin volgend jaar handelsrelaties upgraden

De Europese Unie en Mexico willen begin volgend jaar de laatste hand leggen aan een upgrade van hun vrijhandelsakkoord. Dat hebben eurocommissaris Cecilia Malmström en de Mexicaanse minister van Economie Ildefonso Guajardo vandaag meegedeeld in Brussel. De Europese Commissie en Mexico wilden tegen eind dit jaar landen met de uitbreiding en modernisering van hun zeventien jaar oude vrijhandelsakkoord. Met dat doel was Guajardo deze week met een vijftigkoppige delegatie naar Brussel afgereisd, maar de onderhandelaars konden de laatste knopen nog niet ontwarren.

"Het einde is in zicht, maar we zijn er nog niet helemaal", erkende Malmström. De eurocommissaris wil de gesprekken begin volgend jaar afronden, maar een precieze datum wou ze niet kwijt. Guajardo bevestigde dat er nog "heel weinig kwesties hangende" zijn. Die hebben volgens bronnen bij de onderhandelingen te maken met landbouw en geografische aanduidingen, en met de toegang van Europese bedrijven tot Mexicaanse openbare aanbestedingen.

Guajardo wil ook nog meer duidelijkheid over de nieuwe rechtbank (ICS) die de Europeanen in het leven willen roepen voor de beslechting van geschillen tussen overheden en investeerders. De Mexicaan bevestigde wel dat het gemoderniseerde regime voor investeerdersbescherming aantrekkelijk is voor zijn land, dat momenteel met slechts 16 van de 28 lidstaten een akkoord heeft en grote bedrijven heeft die steeds actiever worden op de Oost-Europese markt.

Europa en Mexico praten sinds mei vorig jaar over een upgrade van hun handelsrelaties. De gesprekken werden versneld na het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump begin dit jaar. Uiteraard blijven de Amerikaanse buren voor Mexico een veel grotere handelspartner, maar de handel met Europa is sinds deze eeuw wel verdriedubbeld.

bron: Belga