EU-landen maken fenomeen 'foreign fighters' strafbaar in heel Europa

De Europese lidstaten willen het terrorisme sterker bekampen. Daar hebben ze een politiek akkoord over gesloten. Ze zijn het erover eens om het fenomeen van de 'foreign fighters', EU-burgers die met terroristische bedoelingen naar het buitenland reizen, in heel Europa strafbaar te maken. De terrorismerichtlijn werd begin december voorgesteld door Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Het pakket maatregelen was al langer aangekondigd, maar door de aanslagen van Parijs op 13 november geraakte alles in een stroomversnelling.

Op hun vergadering in Brussel keurden de Europese ministers van Justitie het Commissievoorstel vrijdag goed. Concreet breiden ze het aantal strafbare feiten uit dat als terrorisme bestempeld kan worden. Het gaat om het naar het buitenland trekken om daar terroristische misdrijven te plegen en het treffen van voorbereidingen om als foreign fighter te gaan strijden. Ook het verlenen van hulp aan wie terreurdaden plant en het zelf organiseren en financieren van terreur wordt in heel Europa strafbaar.

Landen als België hebben hun wetgeving reeds aangescherpt, maar door de gemeenschappelijke strafrechtelijke aanpak zal de uitwisseling van informatie en de operationele samenwerking vlotter verlopen. Ook krijgen slachtoffers van terrorisme meer rechten. Zo is het de bedoeling dat ze zowel fysieke en psychosociale bijstand krijgen en beter geïnformeerd worden.

Voor de lidstaten de richtlijn in eigen wetgeving kunnen omzetten, moeten ze de onderhandelingen met het Europees Parlement tot een goed einde brengen. De parlementsleden moeten hun standpunt nog vastleggen.

bron: Belga