EU buigt zich over oplossing voor vluchtelingencrisis

EU buigt zich over oplossing voor vluchtelingencrisis

Francken vreest dat «het heel snel bergaf zal gaan» nu alsmaar meer lidstaten hun eigen maatregelen nemen om zo veel mogelijk vluchtelingen bij hen weg te houden en dus een buurland met het probleem opzadelen.

Op de vergadering hebben de lidstaten overlegd over een akkoord over het versterken van de controles van de Europese buitengrenzen en over de oprichting van een Europese grens- en kustwacht. Daarnaast werd er ook gediscussieerd over de situatie in Griekenland en de Balkanroute. Woensdagavond waren Oostenrijk en de Balkanlanden al overeengekomen dat het aantal vluchtelingen drastisch verlaagd moet worden. Athene was niet uitgenodigd op de bijeenkomst, wat niet in goede aarde viel bij de Grieken. De Griekse premier Alexis Tsipras dreigt ermee de Europese besluitvorming te blokkeren zolang er geen gelijkmatige verdeling komt van vluchtelingen over de lidstaten. Het land vreest dat zij met de vluchtelingen opgescheept zullen blijven zitten als de andere landen hun grenzen sluiten.

Maar dat zal volgens Francken niet gebeuren. «Er zijn afspraken gemaakt over het overnemen van 160.000 mensen vanuit de hotspots in Griekenland en wij gaan dat ook doen. Er moet een constante roulatie komen en dan kan het systeem beginnen draaien.» Griekenland kan het niet alleen aan en moet hulp krijgen. «Dat is wat België ook wil geven, samen met Nederland en Duitsland. Laten we de Grieken helpen, het overnemen, de hotspots Europeaniseren en samen oplossingen uitdokteren», aldus Francken.

Foto AFP / J. Thys