"EU bereid tot toegevingen om handelsoorlog te vermijden"

"EU bereid tot toegevingen om handelsoorlog te vermijden"

Tijdens de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zou die laatste gezegd hebben dat de EU bereid is tot concessies aan Trump om een handelsoorlog te vermijden. Dat meldt een EU-bron aan Dow Jones. Na hun ontmoeting geven de twee nog een persconferentie. Zo zou er meer vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) vanuit de VS naar Europa verscheept kunnen worden. Ook industriële tarieven gaan mogelijk omlaag. Europa zou volgens de berichten ook bereid zijn meer Amerikaanse sojabonen in te voeren. Ook met betrekking tot standaarden waaraan medische producten moeten voldoen zou Europa bereid zijn om water bij de wijn willen doen.

De Amerikaan pleitte voorafgaand aan de ontmoeting voor een gelijk speelveld voor onder anderen "boeren, fabrikanten en eigenlijk voor iedereen". Trump klaagde verder over de "massale tarieven" en "enorme barrières". De VS zou honderden miljarden dollars verliezen aan de Europese Unie.

De VS en de EU zijn verwikkeld in een handelsgeschil dat voortvloeide uit het besluit van Trump om de invoertarieven van staal en aluminium te verhogen. Hij overweegt ook de import van auto's extra te gaan belasten, wat Europa wil vermjiden.

Juncker vertelde op zijn beurt, ook voor de ontmoeting, dat Europa en de VS moeten samenwerken. "We zijn hechte partners, bondgenoten. Geen vijanden", aldus de Luxemburger. "We moeten met elkaar spreken, niet over elkaar." Verder pleitte Juncker voor het verminderen van de tarieven.

bron: Belga