Ernstige kater blijkt hersentumor maar patiënt blijft niet bij de pakken zitten

Ernstige kater blijkt hersentumor maar patiënt blijft niet bij de pakken zitten

Murphy bleef echter niet bij de pakken neerzitten. De 26-jarige Twitter-medewerker zette de Facebookpagina 'Sense of tumour' op poten. Met een regelmatige kwinkslag houdt de Ier bijna 1.500 volgers op de hoogte van zijn strijd tegen kanker. Zo konden ze er lezen dat Murphy onder het mes is gegaan en vervolgens wekenlang medicijnen moest nemen. Na zes weken radiotherapie heeft de man nu een maand zonder behandelingen, om binnenkort met een chemokuur van een jaar te beginnen.

De kracht van sociale media

"Als een jonge kerel wist ik niets van hersentumors of kanker. Chemo- en radiotherapie waren niet meer dan woorden voor mij", vertelt Murphy aan The Irish Mirror. "Maar ik ken de kracht van sociale media. Via Facebook blijf ik in contact met mensen die ik heb leren kennen tijdens mijn jaar in Australië", aldus de 26-jarige kankerpatiënt.

'Sense of Tumour' groeide al snel uit tot meer dan een manier om vrienden en familie op de hoogte te houden. "Onbekende mensen begonnen de pagina ook te volgen. Andere patiënten hebben hun verhaal met me gedeeld. Een vrouw heeft me bedankt omdat mijn verstaanbare woorden haar op haar gemak stelden", vervolgt Murphy bij The Irish Mirror.

De Facebookpagina helpt nu ook met het steunen van een goed doel dat zich inzet voor mensen met een tumor. "De enige inspanning die ik mocht doen was een wandeling van twintig minuten. Al snel vergezelden enkele maten me en hadden we een wandelgroep. Vorige week hebben ze vijf kilometer gelopen in Dublin. Via de pagina hebben we 10.000 euro ingezameld, een enorm bedrag voor een kleine vzw als Brain Tumour Ireland", verhaalt James.

Binnenkort hoopt de jonge Ier zelfs vijf kilometer te kunnen lopen. Opgeven staat in ieder geval niet in zijn woordenboek. "Dit is geen doodvonnis, maar iets waar ik mee moet leven. Hopelijk kan ik begin volgend jaar weer werken en mijn leven in Dublin opnieuw oppikken", besluit Murphy strijdvaardig.