Erdogan: "resolutie zal betrekkingen serieus beïnvloeden"

Erdogan: "resolutie zal betrekkingen serieus beïnvloeden"

De resolutie van de Bondsdag over de volkerenmoord op de Armeniërs zal volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Duitse-Turkse betrekkingen belasten. "De beslissing, die het Duitse parlement heeft getroffen, is een beslissing die de relaties tussen Duitsland en Turkije ernstig zal beïnvloeden", zei Erdogan in Nairobi tijdens een staatsbezoek in Kenia. Turkije heeft wegens de goedkeuring van de resolutie in de Bondsdag zijn ambassadeur uit Berlijn voor overleg naar Ankara teruggeroepen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels de zaakgelastigde van de Duitse ambassade op het matje geroepen. Het gesprek moet donderdagnamiddag in Ankara plaatsvinden. De Duitse diplomaat bevindt zich echter niet in de Turkse hoofdstad.

Premier Binali Yildirim noemde de aanvaarding van de resolutie "een verkeerde beslssing". Hij zei donderdag volgens het staatspersbureau Anadolu, dat de Turken zich over hun verleden niet hoeven te schamen. "Dit volk is een volk dat zijn geschiedenis roemt".

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu betichtte Duitsland op Twitter ervan met de "onverantwoorde en ongegronde" parlementaire beslissing de aandacht te willen afleiden van de "donkere bladzijden uit de eigen geschiedenis".

Vicepremier Numan Kurtulmus noemde de goedkeuring van de resolutie een "historische vergissing". "Als Turkije zullen we op deze beslissing natuurlijk op elk platform het nodige antwoord geven", tweette regeringswoordvoerder Kurtulmus donderdag. "Voor Turkije is deze beslissing onbestaand".

bron: Belga