Erdogan hekelt Frankrijk voor herdenking Armeense genocide

Erdogan hekelt Frankrijk voor herdenking Armeense genocide

De Turkse president Erdogan haalt woensdag uit naar Frankrijk, terwijl Parijs de Armeense genocide herdenkt. Volgens Erdogan is Frankrijk zowel verantwoordelijk voor de genocide in Rwanda als in Algerije, zo zegt hij woensdag in de Turkse hoofdstad Ankara. "Het is duidelijk wie 25 jaar geleden 800.000 mensen doodde tijdens de Rwandese genocide. De Fransen waren de schuldigen", zegt Erdogan in het presidentieel paleis in Ankara. Frankrijk steunde de Hutu's die in Rwanda de genocide pleegde tegen de Tutsi's, de etnische minderheid van het land. De Rwandese overheden hebben sindsdien Parijs beschuldigd van medeplichtigheid bij de genocide, wat de Fransen ontkennen.

"En het zijn weer de Fransen die honderdduizenden mensen hebben afgeslacht tijdens de Algerijnse genocide", gaat Erdogan verder. De oorlog in Algerije voor onafhankelijkheid van Frankrijk, van 1958 tot 1962, kostte naar schatting 1,5 miljoen mensen het leven volgens de Algerijnse overheid. Frankrijk heeft zich nooit officieel verontschuldigd, hoewel Macron tijdens zijn verkiezingscampagne kolonisatie omschreef als een misdaad tegen de menselijkheid.

De uitspraken van de Turkse president komen op de dag van de herdenking van de Armeense genocide, die in 1915 gebeurde door het Ottomaanse Rijk, zoals Turkije toen heette. Toen werden naar schatting 1,5 miljoen Armenen verdreven of gedood. Turkije heeft aanvaard dat er veel Armenen zijn gedood tijdens het conflict, maar verzet zich tegen het woord 'genocide'.

bron: Belga