Equigala - Jos Verlooy wil ook in 2020 schitteren en mikt op Tokio

Equigala - Jos Verlooy wil ook in 2020 schitteren en mikt op Tokio

Jos Verlooy sleepte dinsdag in evenementenzaal Docks Dome in Brussel op de tweede editie van het Equigala de Equistar voor de Prestatie van het Jaar in de wacht. De ruiter wil in 2020 op hetzelfde elan doorgaan. Verlooy veroverde afgelopen zomer op het EK in Rotterdam met de Belgische springruiterploeg goud. Individueel voegde hij daar met zijn paard Igor nog brons aan toe. Ook kroonde hij zich met een andere ruin, Varoune, tot Belgisch kampioen. "Deze erkenning vormt het orgelpunt van een schitterend 2019", vertelde Verlooy. "De sterke prestaties zijn het resultaat van teamwork en de personen die zich zowel voor als achter de schermen keihard inzetten voor mij. Ook Igor presteerde dit jaar fenomenaal. Deze trofee is ook voor hem."

Verlooy viel nog een keer in de prijzen. Samen met Atleet van het Jaar Pieter Devos, Grégory Wathelet, Jérôme Guery en (reserve) Olivier Philippaerts ontving hij de trofee voor Team van het Jaar. De Belgische ploeg zorgde op het EK voor een unicum in de vaderlandse paardensportgeschiedenis, met een eerste gouden medaille. België stak zo zijn ticket voor de Olympische Spelen in Tokio op zak. "Dat moment was fantastisch", aldus Verlooy. "Voor je land een gouden medaille behalen geeft een heel speciaal gevoel. We hebben veel vertrouwen opgedaan en groeien nog als ploeg. Dat is positief met het oog op Tokio."

De award van Rookie van 2019 ging naar Thibeau Spits. Het 18-jarige talent won in juli individueel brons op het EK voor junioren in het Nederlandse Zuidwolde. "Ik hoopte stilletjes op de trofee, en ben dan ook bijzonder blij dat ik hem in de wacht sleep", zei Spits. "Het is voor mij een mooie beloning na een geweldig jaar. Over wat de toekomst brengt, wil ik nu nog geen te grote uitspraken doen. Ik hoop over enkele jaren deel te nemen aan de belangrijkste internationale wedstrijden, maar alles op zijn tijd."

.

bron: Belga