Energiepact - Leen Dierick: "Het zal snel moeten gaan"

Energiepact - Leen Dierick: "Het zal snel moeten gaan"

CD&V gelooft er nog in dat de kerncentrales in 2025 dicht kunnen, maar dan zal het energiepact er wel dit jaar moeten liggen. Dat zegt Kamerlid en energiespecialist Leen Dierick. Bij N-VA rijzen meer twijfels. Federaal Energieminister Marie Christine Marghem ontving vanmorgen haar collega's van de Vlaamse, Brusselse en Waalse regering om de kernuitstap in 2025 uit te werken. Er werd overeengekomen elkaar opnieuw te ontmoeten op 15 maart en voor het einde van het jaar een energiepact uit te werken.

"Een sluiting van de kerncentrales in 2025 moet het uitgangspunt blijven", zegt Leen Dierick. "Als het pact er dit jaar komt is dat haalbaar, maar dan zal er wel snel werk moeten worden verzet. Er is nu geen tijd meer te verliezen."

CD&V wil vasthouden aan 2025 om investeerders in hernieuwbare energie een duidelijk kader te bieden. Volgens N-VA is het echter te laat om de flankerende maatregelen voor de kernuitstap nog uit te werken. "Stel dat het pact er eind dit jaar ligt, dan moet het in de loop van 2018 nog worden omgezet in beleidsmaatregelen", zei energiespecialist Andries Gryffroy. "Tegen de zomer zullen alle partijen in verkiezingsmodus gaan, waardoor het heel moeilijk wordt om nog beslissingen te nemen. Ik verwacht dat de uitwerking van het energiepact dus deel zal uitmaken van de regeringsonderhandelingen in 2019."

bron: Belga