Elektrisch naar het werk fietsen loont

Elektrisch naar het werk fietsen loont

Voor de proef kregen 72 werknemers uit 7 ondernemingen een jaar lang gratis een elektrische tweewieler ter beschikking. Naast 61 elektrische fietsen ging het om 4 elektrische bakfietsen, 4 elektrische vouwfietsen en 3 scooters.

16 kilometer

De deelnemers reden gemiddeld twee tot drie ritten per dag met de elektrische tweewieler en legden dagelijks gemiddeld 16 kilometer af tegen een gemiddelde snelheid van 21 kilometer per uur. Voor 75% van de woon-werkverplaatsingen met de elektrische tweewieler, namen de proefpersonen vroeger de auto. Privé werd de elektrische tweewieler vooral gebruikt om naar de winkel te gaan en vrienden te bezoeken.

Fitter

Uit berekeningen van het VIM blijkt dat het gebruik van de elektrische tweewieler een besparing opleverde van 15 ton CO2, 2 kilogram fijnstof en 53 kilogram NOx. Financieel leverde het voor de deelnemers een winst op van 26.600 euro (of 280 euro per deelnemer) aan fietsvergoedingen, uitgespaarde brandstof en dergelijke. De deelnemers verbruikten in totaal ook 860.000 extra kilocalorieën en ruim één op drie gaf aan zich fitter te voelen.

De tevredenheid blijkt ook uit het feit dat 44 deelnemers na het proefproject hun elektrische tweewieler overkochten en 7 anderen zelf naar de winkel trokken om een elektrische fiets aan te schaffen.

www.elmoatwork.be