EK 2016 - Wales klopt Noord-Ierland in 'Battle of Britain'

EK 2016 - Wales klopt Noord-Ierland in 'Battle of Britain'

Wales heeft zich zaterdagavond als tweede land geplaatst voor de kwartfinales op het EK voetbal in Frankrijk. In het Prinsenpark in de Franse hoofdstad Parijs haalde Wales het in de achtste finales in een 'Battle of Britain' met het kleinste verschil (1-0) van Noord-Ierland, na een politiek beladen duel na het Britse EU-referendum van donderdag. De overwinning van het Leave-kamp in dat referendum was te danken aan de kiezers in Engeland en Wales. Zij stemden tegen het lidmaatschap van de Europese Unie en zetten zo de deur naar de Brexit wagenwijd open. In Schotland en Noord-Ierland daarentegen werd tégen de Brexit gestemd.

In een bijzonder matig duel in Parijs werkte Gareth McAuley een kwartier voor affluiten een voorzet van Gareth Bale in eigen doel. Noord-Ierland bleek daarna met een verzameling voetballers uit de lagere Engelse regionen niet meer in staat iets te forceren.

Voor Wales, dat uit de kwalificatiegroep van de Rode Duivels komt, blijft het sprookje voortduren met een eerste kwartfinale ooit op een groot toernooi. Daarin nemen ze het komende week op tegen de winnaar van België tegen Hongarije.

Eerder op zaterdag plaatste Polen zich als eerste voor de kwartfinales door Zwitserland met 4/5 opzij te zetten in de strafschoppenreeks. Na 90 en 120 minuten stond er 1-1 op het scorebord in Saint-Etienne, waardoor strafschoppen voor de beslissing moesten zorgen. Bij de Zwitsers miste Arsenal-aanwinst Granit Xhaka zijn elfmeter, waardoor Polen voor de eerste keer bij de laatste acht zit op een EK. Met Kroatië tegen Portugal wordt er zaterdagavond nog een derde achtste finale gespeeld, de wedstrijd van België tegen Hongarije vindt zondagavond plaats.

bron: Belga