"Eindejaar kan gevoelige periode zijn voor veiligheid"

"Eindejaar kan gevoelige periode zijn voor veiligheid"

"We beseffen dat de eindejaarsperiode een gevoelige periode kan zijn voor de veiligheid." Dat heeft eerste minister Charles Michel in de Kamer gezegd na vragen van Filip Dewinter (Vlaams Belang), Aldo Carcaci (PP) en Hans Bonte (sp.a). De premier werd in de Kamer ondervraagd over de terreuraanslag op een kerstmarkt in Berlijn. "Wat aan de basis ligt van de terreurtsunami is het gebrek aan een immigratiebeleid, het gebrek aan een de-islamiseringsbeleid", zei Dewinter. "Ik kan niet anders dan te zeggen dat Angela Merkel bloed aan haar handen heeft."

"U reageert met populisme, dat is niet de weg waar wij voor kiezen", antwoordde Michel. "We nemen onze verantwoordelijkheid op en zullen dat de hele legislatuur blijven doen. (...) We blijven maatregelen treffen, met naleving van de democratische rechten." De premier verzekerde dat de situatie blijvend wordt geanalyseerd, "maar het nulrisico bestaat natuurlijk niet".

Volgens Hans Bonte blijft het gebrek aan samenwerking tussen de Brusselse politiezones de zwakke schakel in onze veiligheid. "Wanneer gaan er taboes sneuvelen in ons land om efficiënte veiligheidsdiensten op de voorgrond te plaatsen? Wanneer sneuvelt het evidente taboe om de politiezones structureel te laten samenwerken via een fusie?", vroeg hij.

"Is het zo evident om een link te leggen tussen de aanval in Berlijn en de politiezones in Brussel?", reageerde Michel. "Voor mij is er geen taboe. Wij zijn bereid als de Brusselse regering voorstellen zou doen... Wat telt voor ons is efficiëntie en goede coördinatie."

bron: Belga